besenyo51

II. adventi kórustalálkozó Búzásbesenyőben

Örvendetes dolognak tartom, hogy egyre többen fedezik fel a kóruséneklés közösségformáló, közösségerősítő szerepét és szépségét. Erre a felismerésre szükség van akkor, amikor egy falu, egy község lakossága elhatározza, hogy helyi szinten egy ünnepet, egy eseményt emlékezetessé fog tenni. Erre gondolhattak a búzásbesenyőiek is, akik az idén második alkalommal szervezték meg adventi kórustalálkozójukat. Hogy ez létrejöhessen, ahhoz természetesen egy helyi kórus sikeres és eredményes tevékenysége kellett, és ilyen is van a községben, hiszen a fiatal, tehetséges zenetanár, Szakács Zoltán létrehozta a buzásbesenyői és kerelőszentpáli Gaudete vegyes kart. A református és a római katolikus egyház vezetői és hívei is lelkesen az ügy mellé álltak. Tavaly a református, az idén a katolikus templom volt a találkozó színhelye, de a helyi önkormányzat is, a polgármesterrel az élen támogatta a rendezvényt. December 14-én, szombaton délután a jó akusztikájú, tágas katolikus templom padsorai megtel-hettek dalosokkal és a helyi hallgatósággal.

A kórustalálkozón köszönetet mondott és méltatta a kórusokat Simon István polgármester, Kedei Pál Előd igazgató, valamint igét hirdetett Simon Levente lelkipásztor és Czikó László plébános.
A színvonalas kórushangversenyen, melyen az alkalomhoz illő művek hangzottak el, fel-lépett sorrendben a házigazda búzásbesenyő–kerelőszentpáli Gaudete vegyes kar Szakács Zoltán vezetésével, a csitt-szentiváni Shalom kórus, karvezető Szász Emese, a szászcsávási vegyes kar – karvezető Ugron Noémi, a legtávolabbi és legnépesebb csíkszentsimoni Szent László kórus Pap Levente vezényletével és a marosvásárhelyi Vártemplom Psalmus kórusa Kovács András vezetésével.
A nagy sikerű hangverseny végén a kórusvezetők a szervezőktől szép emléklapot vehettek át, és a közös éneklés sem maradt el, melyet a dalosok és a hallgatóság a himnusszal fejezett be.
Szívből gratulálunk a búzásbesenyőieknek, kívánjuk, hogy vágyuk valósággá váljon, és rendezvényük hagyományos színfoltja lehessen erdélyi magyarságunk adventjének.

Kovács András

forrás: http://www.e-nepujsag.ro/op/article/ii-adventi-kórustalálkozó-búzásbesenyőben