besenyo51

Featured

Tizedik alkalommal rendeztek kórustalálkozót Búzásbesenyőben

Korustalalkozo2022Örömvasárnap előtti szombat délután, december 10-én került sor az immár hagyományos adventi kórustalálkozóra Búzásbesenyőben. A helyszín ezúttal is a helyi római katolikus templom volt. Jubileumi rendezvényről beszélhetünk, immár a tizedik alkalommal került megrendezésre.

Czikó László plébános adventi ráhangolójában a csend fontosságára és szerepére hívta fel a figyelmet, hiszen az adventi csend a készülődés egyik fontos eleme. A továbbiakban Simon István polgármester köszöntötte a jelenlévőket,  kifejezve örömét, hogy ismételten megrendezésre került ez a színvonalas rendezvény, mely a helyi közösség számára a karácsonyra való felkészülés fontos részévé vált.

Kedei Pál Előd megyei tanácsos, iskolaigazgató köszöntőjében kiemelte az ilyen jellegű találkozók fontos szerepét a kórusok életében, mivel egy ilyen találkozó alkalmat ad az ismerkedéseknek, erősíti együvé tartozási tudatunkat, s figyelmeztető arra is, hogy fáradozni kell, magunkból a legnemesebbet adva őrizni-ápolni, tovább kell hagyományozni  nemzeti kultúránk s benne dalkultúránk maradandó örökségét. “Öröm látni, hogy ismét ennyien gyűltek össze közös éneklésre, egymással megosztani a készülődés örömét, közösen dicsérni az Urat a zene által. A zene mindenkit összeköt szokták mondani– és ez méginkább igaz,  ha kóruséneklésről beszélünk. Amit Önök művelnek, az lényegében egy hivatás, melyhez tudásra és felkészültségre, áldozatvállalásra van szükség. Sokszor elhangzott Szent Ágoston mondása, miszerint: kétszeresen imádkozik az, aki szépen énekel. De sosem mondhatjuk, hogy elcsépelt mondás, idézet. Az énekhangot Istentől kaptuk, az Ő ajándéka számunkra. Önök szolgálatukkal nagyszerűen használják ezt az ajándékot, lényegében építenek. De nem kőből, téglából levő falakat, hanem  az énekhang katedrálisát és közösségeiket építik áldozatos munkájukkal!

A dal és a közös élmény csodákra képes, a közösséget összetartó ereje pedig határtalan, a közös éneklés szépsége, a közösségre való megtartó, összetartó ereje nyilvánvaló mindenütt, ahol jelen van az éneklés ápolása” – emelte ki köszöntőjében. Kiemelten köszöntötte a Gaudete helyi kórus tagjait és karnagyukat, Szakács Zoltánt, megköszönve az elmúlt évek munkáját, áldozatvállalását. Végezetül Sütő András szavaival biztatta a résztvevőket, miszerint “amíg egy nép énekel, messzire hallatszik, hogy létezik!”

A folytatásban következtek a színvonalas, felemelő fellépések, kórusművek. Jelen volt a helyi kórus mellett a Tordaszentmihályi Vegyes Dalkör (vezényelt Szabó Zsombor), a Marosludas-i Vegyes Kar (vezényelt Czirmay Mária Izabella), a marosvásárhelyi Felsővárosi Choral Kórus (karnagy: Szakács Zoltán), a szintén Marosvásárhelyről érkező Evangélium Kórus (karnagy: Szatmári Ildikó) és a csíkszentsimoni Szent László Egyházi Kórus (karnagy: Dénes Ernő).

A fellépések után a Romániai Magyar Dalosszövetség elnökségének részéről dr. Székely Árpád értékelte a fellépők munkásságát, előadását, megköszönve egyúttal a szervezők munkáját, kitartását. Az emléklapok kiosztása után a Csendes Éj közös éneklésével zárult a találkozó, melyet közös vacsora követett a helyi kultúrotthonban.

Kedei Pál Előd

Képgaléria: https://www.dropbox.com/sh/4dnztl385kep2xs/AAAMlRLmHI515OkusX_3hqGCa?dl=0